Eksperymenty i kompetencje w Bielsku-Białej: Częste mycie skraca życie?
- Szczegóły
- Opublikowano: wtorek, 26, kwiecień 2022 15:09
- Odsłony: 19517
Częste mycie skraca życie? –obecność triclosanu w pastach do zębów.
Triclosan – to związek chemiczny o właściwościach przeciwgrzybiczych i przeciwbakteryjnych. Znajduje on zastosowanie m.in. w niektórych pastach do zębów i płynach do płukania ust. Badania naukowe dowiodły, że triclosan może powodować zakłócanie funkcji mięśnia sercowego. Może przyczynić się również do zahamowania prawidłowej produkcji hormonów tarczycy, a w konsekwencji do obniżenia ich poziomu we krwi. Co równie ważne, triclosan może niekorzystnie wpływać na florę bakteryjną na skórze, w jamie ustnej, a nawet w jelitach (jeśli związek dostanie się do organizmu drogą pokarmową). Wówczas naturalna ochrona organizmu ulega osłabieniu i jednocześnie dochodzi do rozrostu bakterii odpornych nie tylko na tę substancję, ale i wiele antybiotyków. Triclosan jest dopuszczony w krajach UE do stosowania w określonych produktach kosmetycznych jako konserwant. Jego stężenie, które uznaje się za bezpieczne, nie może przy tym przekraczać 0,3 procent (w płynie do ust – 0,2 proc.).
A jak wygląda to z punktu widzenia charakterystyki chemicznej?
Triclosan należy do pochodnych fenoli - jest to grupa związków organicznych, które zawierają grupy hydroksylowe połączone bezpośrednio z atomem węgla w pierścieniu aromatycznym. Ich wzór ogólny to ArOH. Mają odczyn lekko kwasowy, na drodze dysocjacji elektrolitycznej rozpadają się na jony: hydroniowy i fenolanowy. Reagują z zasadami i metalami aktywnymi, tworząc sole - fenolany.
ArOH + NaOH → ArONa + H2O
2ArOH + 2Na → 2ArONa + H2↑
Związek ten ma postać białego, krystalicznego proszku o charakterystycznym, słabym zapachu fenolu. Jest chlorowanym, aromatycznym związkiem chemicznym, zawierającym grupy funkcyjne charakterystyczne dla eterów i fenoli, warunkujące jego aktywność przeciwdrobnoustrojową.
Triclosan to substancja traktowana obecnie jako tzw. zanieczyszczenie nowo pojawiające się w środowisku (ang. contaminant of emerging concern, CEC), które stanowi zagrożenie dla organizmów żywych.
Częste mycie skraca życie? W przypadku używania produktów z antybakteryjnym triclosanem, to może być jeden z rzadkich przypadków, w których kontrowersyjne powiedzenie jest prawdziwe.
Eksperymenty i kompetencje w Bielsku-Białej: kwasy w kosmetykach
- Szczegóły
- Opublikowano: czwartek, 07, kwiecień 2022 19:05
- Odsłony: 20480
Kwasy w kosmetykach
Przyszedł czas na podzielenie się z Państwem kolejnymi badaniami. Tym razem analizowałyśmy obecność kwasu salicylowego, glikolowego i mlekowego w naszych kosmetykach. Są one zaliczane do grupy kwasów hydroksylowych. Kwas salicylowy do beta-hydroksykwasów, a kwasy glikolowy i mlekowy do alfa-hydroksykwasów.
Kwas salicylowy to jedyny kwas BHA stosowany w kosmetyce. Ze względu na swoje właściwości lipofilowe bardzo dobrze radzi sobie z łojotokiem, zaskórnikami czy nadmiernym rogowaceniem. Co ważne, jest on delikatny dla skóry, pod warunkiem, że został zastosowany w odpowiednim stężeniu i formule. Może jednak działać alergizująco– dotyczy to szczególnie osób uczulonych na salicylany (a więc też na aspirynę).
Kwasy AHA, czyli alfa-hydroksykwasy są szeroko wykorzystywane w kosmetologii ze względu na swoje właściwości keratolityczne czyli złuszczające, przeciwbakteryjne czy rozjaśniające. Niestety stosowane przez dłuższy czas wysuszają naskórek, powodują stan zapalny, a następnie pękanie skóry; zaburzają gospodarkę kwasowo-zasadową skóry.
Kwasy mogą być bardzo skuteczne, jednak nieumiejętnie stosowane lub w nieodpowiedniej ilości mogą szkodzić skórze, czego konsekwencją mogą być bolesne poparzenia czy szpecące blizny.
Wkrótce kosmetyk, którego używamy wszyscy…