Eksperymenty i kompetencje w Bielsku-Białej: kwasy w kosmetykach

Kwasy w kosmetykach

Przyszedł czas na podzielenie się z Państwem kolejnymi badaniami. Tym razem analizowałyśmy obecność kwasu salicylowego, glikolowego i mlekowego w naszych kosmetykach. Są one zaliczane do grupy kwasów hydroksylowych. Kwas salicylowy do beta-hydroksykwasów, a kwasy glikolowy i mlekowy do alfa-hydroksykwasów.

Kwas salicylowy to jedyny kwas BHA stosowany w kosmetyce. Ze względu na swoje właściwości lipofilowe bardzo dobrze radzi sobie z łojotokiem, zaskórnikami czy nadmiernym rogowaceniem. Co ważne, jest on delikatny dla skóry, pod warunkiem, że został zastosowany w odpowiednim stężeniu i formule. Może jednak działać alergizująco– dotyczy to szczególnie osób uczulonych na salicylany (a więc też na aspirynę).

Kwasy AHA, czyli alfa-hydroksykwasy są szeroko wykorzystywane w kosmetologii ze względu na swoje właściwości keratolityczne czyli złuszczające, przeciwbakteryjne czy rozjaśniające. Niestety stosowane przez dłuższy czas wysuszają naskórek, powodują stan zapalny, a następnie pękanie skóry; zaburzają gospodarkę kwasowo-zasadową skóry.

Kwasy mogą być bardzo skuteczne, jednak nieumiejętnie stosowane lub w nieodpowiedniej ilości mogą szkodzić skórze, czego konsekwencją mogą być bolesne poparzenia czy szpecące blizny.

 

 

Wkrótce kosmetyk, którego używamy wszyscy…